Linkuri accesibilitate

Convorbire telefonică între președinții Franței și Iranului pe tema acordului internațional nuclear


Președinții Emmanuel Macron și Hassan Rouhani
Președinții Emmanuel Macron și Hassan Rouhani

Președintele Franței, Emmanuel Macron, nu renunță la eforturile de a salva acordul nuclear internațional cu Iranul, iar sâmbătă, într-o convorbire telefonică de peste o oră cu președintele iranian Hassan Rohani, a declarat că „vrea să exploreze până la 15 iulie condiţiile unei reluări a dialogului cu toate părţile”, se arată într-un comunicat de presă al președinției franceze.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri să ţara sa va începe de duminică să îmbogățească uraniu la 3,67%, limită fixată de acordul internaţional din 2015, după ce recent anunțase și că a depășit stocurile permise de uraniu slab îmbogățit. În baza acordului din 2015, Iranul se angaja să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Un acord criticat mereu de președintele Donald Trump care, în 2018, a scos unilateral Statele Unite din acord și a reimpus sancțiuni drastice împotriva Iranului.

Rusia, China și partenerii europeni din acord s-au angajat să găsească o formulă de a ține totuși în viață acest acord internațional.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG