Linkuri accesibilitate

Convorbire telefonică între președinții Franței și Iranului pe tema acordului internațional nuclear


Președinții Emmanuel Macron și Hassan Rouhani

Președintele Franței, Emmanuel Macron, nu renunță la eforturile de a salva acordul nuclear internațional cu Iranul, iar sâmbătă, într-o convorbire telefonică de peste o oră cu președintele iranian Hassan Rohani, a declarat că „vrea să exploreze până la 15 iulie condiţiile unei reluări a dialogului cu toate părţile”, se arată într-un comunicat de presă al președinției franceze.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri să ţara sa va începe de duminică să îmbogățească uraniu la 3,67%, limită fixată de acordul internaţional din 2015, după ce recent anunțase și că a depășit stocurile permise de uraniu slab îmbogățit. În baza acordului din 2015, Iranul se angaja să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Un acord criticat mereu de președintele Donald Trump care, în 2018, a scos unilateral Statele Unite din acord și a reimpus sancțiuni drastice împotriva Iranului.

Rusia, China și partenerii europeni din acord s-au angajat să găsească o formulă de a ține totuși în viață acest acord internațional.

XS
SM
MD
LG