Linkuri accesibilitate

Guvernul sirian și Rusia resping acuzațiile de folosire a unor arme interzise în nord-vestul Siriei


In provincia Idlib din Siria, după bombardamentele aviației ruse

Cel puţin 544 de civili au fost ucişi şi peste 2.000 răniţi de la începerea unei ofensive a armatei siriene, susținută de Rusia, împotriva ultimului bastion rebel din nord-vestul Siriei. Ofensiva a fost lansată în urmă cu două luni iar bilanțul victimelor civile a fost prezentat pe 5 iulie de Rețeaua siriană pentru drepturile omului, organizație neguvernamentală înregistrată la Londra.

Luna trecută, organizaţia Human Rights Watch a declarat că în ofensiva comună ruso-siriană s-au folosit muniţie cu fragmentare şi arme incendiare în atacuri asupra unor centre civile.
Locuitorii din zonă şi salvatorii susţin că această campanie declanşată de două luni a lăsat sate şi oraşe în ruină. Potrivit ONU, cel puţin 300.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele şi să meargă în zonele mai apropiate de frontiera cu Turcia.

Guvernul sirian și Rusia resping acuzațiile privind armele folosite în această ofensivă și atrag atenția că nu fac decât să reacționeze la provocările „teroriste”, după cum a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Anul trecut, Rusia și Turcia au negociat un acord privind reducerea luptelor în nord-vestul Siriei dar nu s-a putut impune respectarea acordului. În consecință, sute de mii de oameni s-au refugiat din provincia Idlib iar situația din regiune a fost recent calificată de secretarul general ONU drept „o catastrofă umanitară”.

XS
SM
MD
LG