Linkuri accesibilitate

AIEA (Viena): Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul încheiat în iulie 2015


Instalațiile nucleare de îmbogățire a uraniului de lîngă Arak

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul încheiat în iulie 2015 cu marile puteri. „Inspectorii Agenţiei au verificat pe 8 iulie că Iranul îmbogăţeşte uraniul dincolo de 3,67%”,a indicat un purtător de cuvânt al organizaţiei de la Viena. Iar pe 1 iulie, AIEA a confirmat că Iranul depăşise uşor nivelul autorizat al stocurilor de uraniu slab îmbogăţit, stabilit la 300 kg prin acord.

Iranul și marile puteri ale lumii au semnat îm 2015 acordul prin care Teheranul se angaja să renunțe la programul nuclear care avea și utiltate militară în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. În 2018, Statele Unite s-au retras însă unilateral din acord și au reimpus sancțiuni drastice împotriva Iranului iar restul semnatarilor, până acum, nu au putut oferi Iranului o alternatiă.

XS
SM
MD
LG