Linkuri accesibilitate

Ambarcațiuni militare iraniene au încercat să sechestreze un petrolier britanic


Vase rapide iraniene în Golful Persic

În Strâmtoarea Ormuz, cinci ambarcațiuni iraniene militare au încercat să blocheze un petrolier britanic dar tentativa a fost zădărnicită de intervenția unui vas miliar britanic, relatează CNN. Se pare că a fost a replica Teheranului la faptul că pe 4 iulie, în Gibraltar, autoritățile britanice au sechestrat un superpetrolier iranian, bănuit să urma să ducă țiței în Siria, încălcând astfel sancțiunile internaționale.

Incidentul nu a fost confirmat de nici una din părți, până acum.

Pe de altă parte, consilierul diplomatic al preşedintelui francez, Emmanuel Bonne, a fost primit miercuri, la Teheran, de preşedintele Hassan Rohani, la sfârșitul unei zile de negocieri, purtate pentru a salva acordul nuclear încheiat în 2015 şi de a aplana tensiunile dintre Iran şi Statele Unite. Tot miercuri însă, preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul că îmbogăţeşte uraniu „de mult timp în secret" şi a promis, într-o postare pe Twitter, că „în curând” va „ înăspri considerabil" sancțiunile împotriva Iranului.

De la retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul nuclear internațional din 2015, Teheranul cere restului statelor semnatare să adopte măsuri pentru a aplana efectele sancțiunilor reimpuse de Washington.

Iranul a anunţat luni că a început să îmbogățească uraniu peste limita acceptată de acordul nuclear, asta după ce anunțase anterior că a depășit și stocul admisibil de uraniu slab îmbogățit.

XS
SM
MD
LG