Linkuri accesibilitate

Iranul neagă că ar fi încercat să împiedice deplasarea unui tanc petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz


Un tanker iranian în strâmtoarea Ormuz

Marea Britanie afirmă că trei nave iraniene au încercat să împiedice deplasarea unui tanc petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz, o mișcare ce pare un răspuns al Teheranului care a amenințat Marea Britanie că vor urma consecințe pentru capturarea unui tanc petrolier iranian săptămâna trecută. Garda Revoluționaliza Iraniană a respins acuzaţiile Marii Britanii, informează agenția semioficială de știri Fars. Potrivit ministrului de externe iranian Mohamad Javad Zarif, Londra ar încerca să „creeze tensiuni”, iar relatarea faptelor de către britanici ar fi „fără sens”.

Incidentul survine după ce, săptămâna trecută, autoritățile britanice au oprit și capturat petrolierul iranian Grace 1, în strâmtoarea Gibraltar, acuzând autoritățile iraniene că ar încălca sancțiunile internaționale și ar livra petrol Siriei. Iranul a cerut eliberarea petrolierului și a amenințat cu sancțiuni.

Poliția din Gibraltar a anunţat arestarea căpitanului vasului iranian si a ofițerului șef de pe petrolier și că au fost confiscate documente si echipamente electronice, iar cei doi bărbați reţinuţi sunt interogați.

Casa Albă a anunțat astăzi că ieri a avut loc o convorbire telefonică între liderul de la Casa Albă și premierul israelian Benjamin Netanyahu în care s-a discutat și despre ultimele evoluţii în regiune.

Ministerul adjunct de externe al Rusiei Serghei Rîabkov este citat de agenţia RIA Novisti cu declarația că situaţia din regiune este „foarte îngrijorătoare” și a acuzat Washingtonul pentru că ar „exacerba premeditat tensiunile” în regiune.

XS
SM
MD
LG