Linkuri accesibilitate

Ministerul turc al apărarii a anunțat că primele părți ale sistemului rusesc S-400 de apărare anti-rachetă au fost livrate Ankarei


Sistemul rusesc S-400 de apărare anti-rachetă
Sistemul rusesc S-400 de apărare anti-rachetă

Ministerul turc al apărarii a anunțat că primele părți ale sistemului S-400 de apărare anti-rachetă rusesc au fost livrate Ankarei astăzi și vor continua să sosească în următoarele zile. Tranzacția între Ankara și Moscova este o importată sursă a tensiunilor dintre Turcia și Statele Unite – ambele țări fiind membre ale Alianței Nord-Atlantice. Imediat după anunț, lira turcească a cunoscut o scădere la bursă față de dolarul american.

Statele Unite au avertizat Turcia că dacă menține înțelegerea cu Rusia și cumpără aceste sisteme – care sunt incompatibile cu sistemele NATO – Ankara nu va mai putea cumpăra de la Statele Unite noua generație de avioane de razboi americane F 35. Washingtonul a propus Ankarei să cumpere sistemele Patriot în locul celor rusești.

Președintele american Donald Trump i-a cerut omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să anuleze tranzacția cu Moscova, la summitul G20 de la Osaka și Washingtonul i-a dat un termen limită Ankarei – pînă pe 31 iulie - să anuleze tranzacția cu Moscova, dacă vrea să rămână în programul legat de avioanele F 35.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG