Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să extindă lista persoanelor lustrate, inițiativă criticată de ambasadori străini


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 8 iulie 2019

Ambasadorii grupului celor 7 țări puternic industrializate și democrate și-au exprimat reținerea față de inițiativa legislativă a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a-i lustra pe oficialii ucraineni care au deținut puterea după revoluția de pe Maidan din 2014. Într-o postare peTwitter, ambasadorii amintesc că „schimbările electorale și rotația politică sunt norme ale democrației”, dar „interzicerea la întâmplare a oamenilor la procesul executiv și al guvernării legislative nu sunt”. Diplomații avertizează că situația de după 2014 nu se poate compara cu cea din perioada de dinainte de revoluția de pe Maidan.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a prezentat un proiect de lege care extinde efectul legii lustrației inclusiv pentru președinte, membrii consiliilor regionale, Consiliului Suprem de Justiție, Guvernului, deputații Radei Supreme și aleșii locali, informează agenția Interfax. Potrivit sursei citate, proiectul de lege impune de asemenea o interdicție de 10 ani asupra persoanelor care au ocupat funcții publice din 23 februarie 2014 până la 19 mai 2019 și nu au demisionat din proprie inițiativă. În această categorie ar intra și guvernatorul Băncii Naționale, șefii radioului și televiziunii publice, ai Serviciului de informații externe, Serviciilor fiscale și vamale.

Fostul președinte Petro Poroșenko a calificat propunerea președintelui Zelenski drept „revanșism rusesc”, menit „să-i dea la o parte pe cei care au aparat Ucraina, pentru a face loc unei coloane a cincea”.

XS
SM
MD
LG