Linkuri accesibilitate

Poliția britanică ar fi identificat persoana din spatele scurgerii depeșelor diplomatice confidențiale ale fostului ambasador la Washington


Ambasadorul Kim Darroch

Poliţia britanică a identificat persoana din spatele scurgerii mai multor informaţii confidențiale, transmise la Londra de ambasadorul britanic la Washington, informează Sunday Times. Scurgerea de informații în presă a provocat o criză diplomatică între cele două ţări și demisia ambasadorului Kim Darroch.

Săptămâna trecută, ziarul Mail on Sunday a publicat depeșe diplomatice ale ambasadorului Kim Darroch, în care administraţia preşedintelui Donald Trump este calificată drept ineptă şi disfuncţională. Reacția președintelui american a fost extrem de dură nu numai la adresa ambasadorului, dar și a premierului Theresa May, care l-a apărat. Miercuri, Darroch, al cari mandat se termina în octombrie, a demisionat. Conform publicaţiei Sunday Times, care citează surse guvernamentale, fără a le menţiona identitatea, suspectul a fost identificat, iar varianta spargerii unui computer de către un stat străin a fost exclusă.

Mail on Sunday a continuat să publice din depeșele diplomatice confidențiale ale fostului ambasador britanic la Washington, Kim Darroch, din care reiese că președintele american Donald Trump ar fi retras Statele Unite unilateral din acordul nuclear cu Iranul numai pentru că era „acordul lui Barack Obama”. Decizie calificată de fostul ambasador drept „vandalism diplomatic”. Darroch mai scria că există divergențe între consilierii prezidențiali americani și critica Casa Albă pentru lipsa unei strategii pe termen lung privind măsurile de luat după retragerea din acordul internațional cu Iranul.

Donald Trump a criticat acordul internațional cu Iranul încă din timpul campaniei electorale din 2016, iar în 2018 a scos Statele Unite unilateral din acest acord și a reimpus sancțiuni economice drastice împotriva Iranului, implicit, împotriva țărilor aliate cu Statele Unite care ar încerca să continue relațiile comerciale cu Iranul. Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia şi China (cosemnatare ale acordului) au indicat că doresc să menţină înțelegerea.

XS
SM
MD
LG