Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon se află la Moscova, unde va discuta despre o posibilă reducere a prețului la gaze


Dmitri Kozak și Igor Dodon, la Moscova, 29 ianuarie 2019

Președintele Igor Dodon întreprinde o nouă vizită la Moscova, unde va avea „mai multe întrevederi”, inclusiv cu vicepremierul Dmitri Kozak, reprezentantul special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a scris că va discuta cu Dmitri Kozak despre „extinderea comerțului și a cooperării economice, chestiuni din sfera socială și umanitară, problemele migranților”. „Vom discuta, de asemenea, reglementarea transnistreană, livrările de gaze naturale, reluarea activității, după o pauză de trei ani, a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică și multe altele”, a precizat președintele moldovean.

În ajun, la Chișinău, Igor Dodon s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Vadim Brînzan, și cu candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, cu care a discutat despre „solicitările întreprinderilor energetice către ANRE privind majorarea tarifelor pentru consumatorii finali”, în urma majorării, de la începutul anului, a prețului de import a gazelor naturale.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a scris că există informații privind presupuse „scheme frauduloase puse în aplicare în sistemul energetic în general, și în structurile „Moldovagaz”, în particular, care au impact semnificativ asupra costurilor interne și, implicit, asupra tarifelor la gaze”.

Igor Dodon a anunțat că va discuta la Moscova despre o posibilă reducere a prețului la gaze, la întrevederile cu autoritățile ruse și cu reprezentanții Gazprom.

El a vorbit și despre necesitatea „demarării negocierilor cu partea rusă pentru încheierea unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale și tranzitul acestora după 1 ianuarie 2020”.

Securitatea energetică a R.Moldova a fost discutată recent și într-o ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

XS
SM
MD
LG