Linkuri accesibilitate

Deputatul independent Viorel Melnic și-a depus mandatul


Viorel Melnic

Deputatul independent Viorel Melnic și-a depus mandatul, spunând într-o declarație că în „parlamentul ales prin sistemul electoral mixt deputatul independent este limitat in posibilități și nu poate răspunde exigențelor alegătorilor, mai cu seama a celor care l-au ales”. Fost director al Serviciului Vamal, Melnic a fost ales în una din cele două circumscripții din regiunea transnistreană. În declarația de depunere a mandatului publicată pe site-ul Parlamentului, el mai critică majoritatea parlamentară PSRM-ACUM pentru „comportament de răzbunare” față de puterea precedentă și pentru „viteza cosmică” a adoptării legilor cu „ignorarea prevederilor procedural-legale”.

Numele lui Melnic apare în presupusul raport Kroll 2 despre furtul bancar din 2014, recunoscând în declarații publice că i-a permis presupusului arhitect al furtului, Ilan Șor, să-i folosească numele ca acționar la Unibank. Marți seara, președintele Igor Dodon a spus într-o emisiune televizată că procurorii ar urma să ceară în următoarele zile ridicarea imunității mai multor deputați, sugerând că vor fi vizați deputații din anturajul lui Șor. .

În alegerile din 24 februarie, observatorii electorali au semnalat mai multe încălcări în secțiile de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului, inclusiv aducerea organizată a votanților cu autobusul. Nu este limpede dacă, după decizia lui Melnic să-și depună mandatul, în circumscripția sa vor fi organizate alegeri noi. Noua majoritate parlamentară PSRM-ACUM a votat deja în prima lectură un proiect de lege care prevede anularea sistemului mixt de alegere a parlamentului și revenirea la cel proporțional pur.

XS
SM
MD
LG