Linkuri accesibilitate

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele CE, Donald Tusk, denunţă declarațiile calificate ca rasiste ale lui Donald Trump


Cele patru membre ale Congresului american în dispută

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au denunţat joi declarațiile rasiste făcute la un miting electoral al președintelui american Donald Trump, precum și reacția publicului, care scandat „trimite-o acasă”. Este vorba de noi atacuri la adresa a patru noi membre democrate ale Congresului, provenind din rândul minorităţilor. Atât Tusk cât și Trudeau a calificat cele întâmplate la mitingul electoral drept „inacceptabil”, dar nu au menţionat explicit numele preşedintelui american.

„Afirmaţiile de ieri seară (miercuri) sunt dureroase şi inacceptabile şi vreau ca toți canadienii să știe că astfel de îndemnuri sunt inacceptabile” a declarat premierul canadian Justin Trudeau, la încheierea reuniunii la nivel înalt UE-Canada.

În cadrul unui miting al preşedintelui republican desfăşurat miercuri seara în statul Carolina de Nord, cele patru parlamentarele democrate care, în opinia liderului de la Casa Albă, „detestă” America, au fost huiduite de susţinătorii lui Donald Trump. Toate sunt de culoare și provin din familii de imiganți, trei sunt născute în America, numai Ilhan Omar, refugiată din Somalia, a devenit cetățean american la 12 ani.

„Trimiteţi-o înapoi! Trimiteţi-o înapoi!”, a început să scandeze mulţimea în momentul în care Trump a menţionat numele democratei Ilhan Omar, una din primele două femei musulmane alese în Congres.

Ulterior, președintele a încercat să se distanțeze de cele scandate la mitingul electoral, fără a condamna însă cele întâmplate. Pentru moment, partidul republican nu s-a distanțat clar de aceste accente xenofobe din campania electorală.

XS
SM
MD
LG