Linkuri accesibilitate

Emisarul american pentru Ucraina critică decizia Moscovei de a simplifica procedurile pentru obținerea cetățeniei ruse de către separatiști


Reprezentantul special american Kurt Volker

Emisarul american pentru Ucraina, Kurt Volker a criticat decizia Moscovei de a simplifica procedurile pentru obținerea cetățeniei ruse pentru ucrainenii din regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei. În opinia lui Volker, decretul, semnat joi de președintele Vladimir Putin, contravine „spiritului și literii” acordurilor de la Minsk, care au trasat un plan de soluționare diplomatică a conflictului separatist din estul Ucrainei, izbucnit în 2014. „Rusia trebuie să-și respecte angajamentele luate prin acordurile de la Minsk”, a insistat Volker, intr-un mesaj pe Twitter.

Atât Kievul cât și aliații occidental văd în facilitarea obținerii cetățeniei ruse o tentativă a Moscovei de a submina suveranitatea Ucrainei și de a-l provoca pe noul președinte de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Duminică, în Ucraina au loc alegeri generale anticipate, iar potrivit sondajelor, se pare că partidul președintelui va câștiga detașat.

Kievul a anunțat că nu va recunoaște pașapoartele ce vor fi eliberate în baza noii legi rusești. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Ministerului ucrainean de Externe să simplifice procedura ca ucrainenii din diaspora să își recapete cetățenia ucraineană.

În baza legii ruse vor obține mai uşor cetățenia rusească atâtucrainenii care locuiau în peninsula Crimeea, chiar înainte de anexarea ei ilegală la Rusia în 2014, cât și cetățeni din Irak, Siria și Afganistan, născuți în Uniunea Sovietică.

XS
SM
MD
LG