Linkuri accesibilitate

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Yukiya Amano, a încetat din viaţă în vârstă de 72 de ani


Yukiya Amano
Yukiya Amano

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a încetat din viaţă, a anunţat agenţia, luni, fără a preciza cauzele. Diplomatul japonez în vârstă de 72 de ani fusese numit în 2017 pentru un al treilea mandat consecutiv, de patru ani, în fruntea AIEA, mandat care urma să se încheie în mod normal la 30 noiembrie 2021.

Se știe că Yukiya Amano intenționa să demisioneze în curând, din motive de sănătate.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică se ocupă, între altele, de monitorizarea restricţiilor impuse activităţilor nucleare ale Iranului, în baza acordului din 2015 cu marile puteri, din care SUA s-au retras anul trecut.

Yukiya Amano a afirmat în repetate rânduri că activitatea agenţiei este de natură tehnică şi nu politică, ca reacţie la mandatul predecesorului său Mohamed El Baradei, care a primit, în 2005, împreună cu AIEA, Premiul Nobel pentru Pace şi care a intrat în dispute cu oficiali americani în legătură cu Iranul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG