Linkuri accesibilitate

Partidul lui Volodimir Zelenski, pe cale să obțină majoritatea parlamentară, după numărarea a 62% din voturi


Volodimir Zelenski la sediul partidului

După alegerile generale anticipate de duminică, 21 iulie, din Ucraina, partidul „Servitorul Poporului” al președintelui Volodimir Zelenski este pe cale de a obține majoritatea parlamentară. După numărarea a 62% din voturi, informează Comisia Electorală Centrală, partidul prezidențial conduce în 127 din 199 de circumscripții uninominale.

În circumscripția națională, partidul președintelui Volodimir Zelenski s-a situat pe primul loc, obținând aproximativ 42% din voturi, arată rezultatele parțiale. 225 din cele 424 de locuri din Rada Supremă sunt completate prin alegeri pe liste de partid, iar restul – în circumscripții uninominale. Președintele Zelenski, care-și consolidează puterea în urma acestui scrutin, a spus că prioritățile postelectorale sunt învingerea corupției și încheierea războiului cu separatiștii pro-ruși.

Pe locul doi, la votul pe listele de partid, se situează formațiunea pro-Kremlin, Platforma de Opoziție, cu aproape 13% (sau aproximativ 45 de mandate), urmată de partidul Solidaritatea Europeană al fostului președinte Petro Poroșenko, cu aproape 9%, potrivit rezultatelor parțiale. Mai sunt pe cale să depășească pragul electoral partidul fostei prim-ministre, Iulia Timoșenko, cu peste 8% și partidul Holos (Vocea) al starului rock Sviatoslav Vakarciuk, cu peste 6%.

Rada de la Kiev are teoretic 450 de mandate, dar practic numai 424, restul rămânând neocupate pentru că alegerile nu se pot ține în teritoriile estice controlate de separatiștii pro-ruși.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG