Linkuri accesibilitate

Jason Greenblatt: Conflictul din Orientul MIjlociu poate fi rezolvat prin negocieri directe


Parlamentul israelian de la Ierusalim

Unul dintre emisarii președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu a afirmat marţi la Națiunile Unite că pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian nu sunt suficiente „consensul internaţional” şi rezoluţiile Consiliului de Securitate, ci este nevoie de negocieri directe, care ar fi cel mai eficient mod de a rezolva conflictul.
„Acest conflict nu se va termina pe baza unui consens internaţional legat de cine are dreptate şi cine greşeşte, asupra a ce ar trebui să cedeze X şi să accepte Y", a declarat în Consiliul de Securitate, Jason Greenblatt, care lucrează împreună cu Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui american, la un plan de pace. Cei doi vor relua la sfârşitul lunii negocierile pe marginea acestei plan de pace pentru Orientul Mijlociu. Până acum au prezentat numai componenta economică a planului, care prevede investiţii internaţionale de 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi ţările arabe vecine pe o perioadă de zece ani. Componenta politică nu este cunoscută însă.

Palestinienii boicotează deocamdată efortul de pace american, ca reacție la decizia administrației Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitala Israelului. Palestinienii revendică partea de est a orașului, care ar urma să fie capitala viitorului lor stat independent.

XS
SM
MD
LG