Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo oferă detalii despre politica externă a administrației Trump înr-un interviu cu TV Bloomberg


Secretarul de stat american Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că ar dori să mergă în Iran și să le explice iranienilor cum politica liderilor lor a dăunat țării lor. Intr-un amplu interview cu televiziunea Bloomberg, Mike Pompeo a vorbit și despre criza nord-coreeană și despre cumpărarea de către Turcia a unui sistem defensiv rusesc, în ciuda avertismnetlor americane și ale NATO.

Pompeo a spus că deciziile in politica externă în Iran sunt luate de către ayatolahul Ali Khamenei și de Garda Revoluționară și mai putin de către ministrul de externe.

Relațiile dintre Washington și Teheran s-au tensionat încă și mai mult după incidentele din strîmtoarea Ormuz. Mike Pompeo a spus că Washingtonul aplică suficiente presiuni asupra Iranului, pentru a-i face pe liderii acestei țări să înțeleagă că nu merită și să accepte să se comporte ca o națiune normală pe scena internațională, iar iranienii s ducă o voață normală.

Președintele Trump și-a întețit retorica impotriva Iranului, dar a lasat să se înțeleagă că Washingtonul ar putea să dorească un dialog cu Teheranul. Iranul răspunde că orice dialog poate începe numai după ce sunt ridicate sancțiunile.

In legatură cu Turcia si cumpărarea de către Ankara a sistemului defensiv antiracheta S 400, Pompeo a spus că „ar prefera ca el să nu devină operațional”.

Despre situatia din Coreea de Nord, Mike Pompeo a spus că ușa diplomației este în continuare deshisă, în ciuda lansării pe 25 iulie de catre regimul de la Fenian a două rachete in Marea Japoniei.

XS
SM
MD
LG