Linkuri accesibilitate

Moratoriu de patru luni pe programul de dobândire a cetăţeniei prin investiții


Imagine generică
Imagine generică

Guvernul a aprobat vineri instituirea unui moratoriu de patru luni privind programul de dobândire a cetăţeniei R.Moldova prin investiții. Ministrul Economiei a precizat că timp de patru luni nu se vor primi noi cereri de acordare a cetățeniei în baza investițiilor, dar cererile depuse până la data de 1 iulie 2019 vor fi procesate în totalitate.

Un grup de deputați a lansat deja o inițiativă legislativă care cere anularea programului adoptat de fosta guvernare și criticat de societatea civilă și partenerii externi. Pe 18 iulie, președintele Igor Dodon anunța sistarea programului de obținere a cetățeniei moldoveneşti prin investiții și preciza că o decizie în acest sens urma să fie luată de Parlament.

În 2016, Parlamentul a modificat Legea cetățeniei, astfel încât străinii care făceau investiţii de cel puțin 250 de mii de euro în domenii de dezvoltare strategică sau de 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă, puteau deveni cetățeni ai R. Moldova. Legea de atunci a fost criticată de opoziție și de partenerii occidentali ai țării.

XS
SM
MD
LG