Linkuri accesibilitate

La Chișinău, majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură rectificarea bugetului pe 2019


Natalia Gavriliță, astăzi ministru de finanța, în 2018 la un protest „Diaspora contează, Diaspora votează!”, în fața CEC de la Chișinău

Majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură rectificarea bugetului pe 2019, micșorând și veniturile și cheltuielile, dar mărind deficitul bugetar. Ministra Finanțelor, Natali Gavriliță, a spus că rectificarea reflectă între altele ultimele înțelegeri cu Fondul Monetar Internațional pentru deblocarea finanțării externe, schimbările macroeconomice, precum și nevoia ajustării bugetului la prioritățile noului guvern PSRM-ACUM. Fostul premier democrat, Pavel Filip, a criticat noua guvernare pentru diminuarea finanțării unor programe sociale ale guvernului său, ca programul „Drumuri Bune” și „Prima Casă”. Criticii spun însă că aceste programe au fost acțiuni electorale ale fostului partid de guvernământ.

În urma ajustărilor votate astăzi, care mai trebuie examinate în lectura a doua, veniturile bugetare scad cu 1,492 miliarde de lei (sau aproximativ 3,5%), iar cheltuielile cu 1,327 miliarde (aproximativ 2,8%). Vor scădea între altele cheltuielile pentru apărare, ordine publică și securitate națională, sănătate, servicii în domeniul economiei, protecția mediului, protecție socială și altele. Vor crește cheltuielile pentru cultură sport tineret, pentru învățământ, și pentru servicii de stat.

XS
SM
MD
LG