Linkuri accesibilitate

Realitatea.md: a fost redusă pedeapsa cu închisoarea pentru fostul premier Vlad Filat


Fostul premier Vlad Filat escortat de poliție

Pedeapsa de 9 ani de închisoare a fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, sau aproximativ 1 an și nouă luni, relatează portalul Realitatea.md, citând surse de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Instanța ar fi luat decizia pe 30 iulie, la cererea avocaților lui Filat, pe baza unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului.

În luna martie, CEDO a respins plângerile depuse de mai mulți deținuți moldoveni, printre care și Filat, în privința condițiilor de detenție proaste din închisori, spunând că pentru asemenea cazuri a apărut un remediu la nivel național. Aceste remediu se conține într-un amendament la Codul de procedură penală intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, care prevede că orice persoană deținută cel puțin 10 zile în condiții inumane ori degradante poate solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești.

Nu este limpede dacă Filat este primul deținut care beneficiază în urma amendamentului. Fostul premier arestat în octombrie 2015, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, în iunie 2016. Reducerea pedepsei, dacă se confirmă, înseamnă că va putea ieși din închisoare în ianuarie 2023, nu în octombrie 2024.

XS
SM
MD
LG