Linkuri accesibilitate

Fostul președinte Almazbek Atambaev acuzat de autoritățile kirghize că ar fi pus la cale o lovitură de stat


Autoritățile kirghize l-au acuzat pe fostul președinte Almazbek Atambaev că ar fi pus la cale o lovitură de stat, după confruntările violente de la reședința sa, de săptămâna trecută, între simpatizanții săi și forțele de ordine care aveau misiunea să-l aresteze. Un membru al forțelor de securitate a fost ucis în confruntările care au durat două zile, peste 170 de persoane au fost rănite. Pe 8 august, o zi mai târziu, Atambaev s-a predat poliției.

Șeful Comitetului Național pentru Securitatea Statului l-a acuzat pe Atambaev că ar fi provocat confruntările violent pentru a delegitimiza actuala conducere a țării, pe care ar fi vrut să o îndepărteze ulterior, printr-o lovitură de stat.

Atambaev era inițial acuzat de corupție și abuz de putere în timpul mandatului său prezidențial (2011-2017), iar forțele de ordine au vrut să-l aresteze pentru că refuzase de trei ori să se prezinte la Procuratură pentru a fi anchetat. Parlamentul i-a ridicat în iunie imunitatea de care se bucura în calitate de fost șef al statului.

Criza actuală este rezultatul unui an de confruntări între Atambaev și actualul președinte,Sooronbai Jeenbekov, care fusese ales de el ca succesor. Transferul de putere din 2017 a fost pașnic, fapt salutat atunci de comunitatea internațională, mai ales că fosta republică sovietică trecuse în 2005 și 2010 prin două schimbări de regim, însoțite de proteste ample.

XS
SM
MD
LG