Linkuri accesibilitate

Igor Dodon speră ca noul acordul PSRM-Blocul ACUM să fie semnat pînă săptămîna viitoare


Președintele Igor Dodon cu premierul Maia Sandu în iunie la Chișinău

Președintele Igor Dodon și-a exprimat speranța că PSRM și ACUM vor semna până săptămâna viitoare un nou acord de coaliție, care să le extindă cooperarea la guvernare. „Cred că suntem la ultima etapă privind semnarea acestui acord (...). Cel mai probabil, acest acord va fi contrasemnat și de președintele țării, ca suport pentru implementarea reformelor”, le-a spus Dodon jurnaliștilor la o conferință de presă la Chișinău.

Lider informal al PSRM, șeful statului a spus că acest acord trebuie să acopere politica internă, descriind inclusiv reformele din justiție, politica externă, activitatea parlamentară care să excludă traseismul și un pact de neagresiune între partidele coaliției pentru alegerile locale din luna octombrie.

Acordul temporar semnat de PSRM și ACUM la formarea coaliției majoritate, pe 8 iunie, prevede doar împărțirea principalelor funcții politice și angajamentul celor două formațiuni de a adopta legi pentru „dezoligarhizarea” instituțiilor statului. PSRM și șeful statului insistă asupra unui acord mai amplu, după ce câțiva deputați ai blocului ACUM au contestat numirea unor noi demnitari în justiție, votând altfel decât majoritatea.

XS
SM
MD
LG