Linkuri accesibilitate

Narendra Modi, premierul Indiei, justifică decizia de a revoca statutul de autonomiei al regiunii Kashmir


Premierul indian Narendra Modi
Premierul indian Narendra Modi

Premierul Indiei, Narendra Modi a justificat decizia de a revoca statutul de autonomiei al regiunii Kashmir cu argumentul că astfel va reveni „la trecutul ei de glorie” și se va pune capăt corupției endemice din regiune. Declarația a fost făcută în cursul discursului ținut de Modi de Ziua națională a Indiei, pe 15 august.

În Kashmir s-a impus interdicția de circulație pe timpul nopții și o blocadă aproape totală a comunicațiilor încă înainte de votul din 4 august al Parlamentului, care a aprobat revocarea articolului din Constituție privind autonomia Kashmirului indian. Autoritățile din Pakistan au reacționat foarte critic, au rupt relațiile comerciale cu India, au suspendat transportul public spre India și l-au expulzat pe ambasadorul indian de la Islamabad.

Kashmirul a fost împărțit între India și Pakistan în 1947, când cele două țări și-au declarat independența, dar ambele puteri nucleare invocă dreptul de a administra întreaga regiune. De la independență, India și Pakistanul s-au ciocnit de două ori, din cauza disputei regionale.

XS
SM
MD
LG