Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch cere Iranului să elibereze femeile care s-ar fi îmbrăcat în haine bărbătești pentru a asista la meciuri de fotbal


Femei din Iran care au primit permisine specială pentru a asista la un meci de fotbal

Organizația internațională Human Rights Watch a cerut Iranului să le elibereze din detenție pe femeile care s-ar fi îmbrăcat în haine bărbătești pentru a putea asista la meciuri de fotbal. Cele 6 femei au fost arestate pe 12 august, între ele o importantă activistă pentru drepturile omului, Zahra Hoșnavaz, și Faruh Alaei, o fotojurnalistă cu mai multe premii internaționale. Regimul Islamic din Iran consideră că femeile nu trebuie să ia parte la meciuri de fotbal pentru a fi ferite de înjurături din partea suporterilor bărbați.

Cele 6 femei arestate au fost trasportate la o închisoare în care condițiile de igienă și de securitate sunt precare. Human Rights Watch cere eliberarea necondiționată și imediată a lor, iar Federația Internațională de Fotbal a avertizat Iranul că trebuie să renunțe la practica de a interzice prezența femeilor pe stadioane. Și președintele Hassan Rohani a criticat această practică, dar extremiști ai regimului, printre care și procurorul general, susțin că măsura trebuie să fie păstrată.

XS
SM
MD
LG