Linkuri accesibilitate

ONG-uri: „Un asemenea mod de numire” a celor doi judecători la CC „subminează încrederea publică în independența Înaltei Curți”


Moldova -- generic, Constitutional Court building, Chisinau, 30Jun2019

Mai multe organizații non-guvernamentale din Moldova îşi declară „profunda îngrijorare în legătură cu modul netransparent de numire a celor doi judecători la Curtea Constituțională de către Parlament”. Într-o declarație, ONG-urile menționează că „un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”, informează agenția IPN.

În concursul organizat, Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu au obținut cel mai mare punctaj. Totuși, la 16 august 2019, Parlamentul a numit în funcția de judecători constituționali alte două persoane, și anume pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan, ultimul nefiind nici printre candidații la concurs. Parlamentul nu a explicat motivul ignorării rezultatelor concursului și a deciziei luate.

Semnatarii declarației sunt Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația Promo-LEX, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Fundația Est-Europeană, Institutul de Politici Publice, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Institutul pentru Inițiative Strategice, Asociația Presei Independente, IDIS „Viitorul” și Amnesty International Moldova.

XS
SM
MD
LG