Linkuri accesibilitate

Mii de oameni protestează din nou la Praga


Moldova - Praga, proteste 21 august 2019
Moldova - Praga, proteste 21 august 2019

Aproximativ 5.000 de persoane au protestat miercuri la Praga împotriva preşedintelui Milos Zeman, acuzat că ar fi pro-rus şi pro-chinez, şi a premierului populist Andrej Babis, acuzat de colaborare cu fosta poliţie secretă comunistă StB. Guvernul minoritar al lui Babis a fost instalat cu sprijinul fracțiunii comuniste din Parlament.

Protestul a avut loc pe 21 august, zi în care se împlineau 51 de ani de la invazia trupelor Pactului de la Varșovia, conduse de Uniunea Sovietică, din august 1969. Tot miercuri se împlineau 50 de ani de la reprimarea brutală a protestelor masive lansate spontan în august 1969, un an după invazie.

„Avem un preşedinte care se orientează spre Moscova şi spre China comunistă, avem un premier care a colaborat cu StB", a afirmat Kamila Mucikova, fostă prezentatoare la televiziunea cehoslovacă. În august 1968, Mucikova a comentat în direct invazia trupelor Pactului de la Varșovia.

Cel mai mare protest de la căderea comunismului: 250 de mi de persoane au manifestat la Praga pe 23 iunie 2019
Cel mai mare protest de la căderea comunismului: 250 de mi de persoane au manifestat la Praga pe 23 iunie 2019

Protestul de miercuri, de la Praga, a fost convocat la apelul ONG „Un milion de momente pentru democraţie", același care a inițiat protestele din aprilie și mai împotriva președintelui Zeman și a premierului Babis. Valul de proteste a culminat în iunie , când la Praga s-au adunat peste 250 de mii de manifestanți, cel mai mare protest de la căderea comunismului în 1989.

XS
SM
MD
LG