Linkuri accesibilitate

Summitul G7, încheiat cu o declarație comună și fără vreo decizie privind revenirea Rusiei


Lideri G7 la summitul din Biarritz

Summitul G7 de la Biarritz s-a încheiat totuși cu o declarație comună, de o pagină, deși se anunțate inițial că nu va fi un astfel de document. Revenirea Rusiei a fost discutată, dar nu s-a luat nicio decizie, a declarat președintele american Donald Trump. La conferința de presă finală, Trump a repetat că ar prefera ca Rusia să fie reintegrată, dar nu va insista.

Referitor la Iran, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că toate țările din G7 sunt de acord cu două principii, și anume că Iranul nu trebuie să aibă arme nucleare sau să amenințe securitatea regională. Mai mult, Macron a precizat că țările din G7 vor continuarea dialogului cu Iranul, cu respectarea acestor principii. În acest context s-a înscris vizita neanunțată oficial, de duminică, a ministrului de externe iranian la Biarritz, vizită care fusese discutată în prealabil cu președintele Trump. Mai mult, Macron a anunțat că luni a discutat și cu președintele Iranului, Rohani, pe care l-a încurajat să caute dialogul direct cu președintele american Donald Trump. Iar Trump a confirmat, la conferința de presă comună, că această întâlnire este o posibilitate.

Războaiele comerciale au fost un alt punct al conferinței comune de presă Macron – Trump, la care președintele francez a declarat că regulile comerțului internațional trebuie revăzute și aplicate mult mai eficient și rapid, pentru a asigura că toate țările sunt tratate corect. Un mod de a asigura Statele Unite că și îngrijorările lor și problemele în relațiile cu China ar putea fi rezolvate printr-o revizuire a modului de funcționare a Organizației Mondiale a Comerțului, WTO.

Cât privește războiul comercial cu China, președintele Donald Trump s-a declarat din nou convins că Beijingul este acum mai dornic ca oricând să ajungă la o înțelegere. În timp ce Emmanuel Macron i-a reamintit, indirect, că nesiguranța generată de actualul război comercial, este toxică pentru piețele financiare și economia globală.

XS
SM
MD
LG