Linkuri accesibilitate

Putin, după discuții cu Erdogan: Siria ar trebui să rămână o țară unită


Putin și Erdogan la salonul aviatic MAKS-2019, din apropierea Moscovei, 27 august 2019

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit astăzi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta evoluțiile din Siria.

Vladimir Putin a declarat că discutiile au evidențiat „pașii comuni ce urmează să fie făcuți pentru a-i stârpi pe teroriștii” din regiunea Idlib a Siriei – ultima zonă controlată de forțele antiguvernamentale. Putin a spus și că, în opinia sa și a liderului de la Ankara, Siria ar trebui să rămână o țară unită.

Din 2011 încoace, de la începutul războiului din Siria, Turcia a primit peste trei milioane și jumătate de refugiați.

Rusia și Iranul susțin regimul președintelui Bashar Al Assad, iar Turcia susține anumite grupări ale opozitiei și a spus că, în situația complicată din provincia Idlib, Turcia ar dori să își retragă militarii.

Convorbirile Putin – Erdogan au loc înainte de reuniunea la virf de la Ankara, planificată pentru 16 septembrie, între președinții Rusiei, Turciei și Iranului.

Ankara a cumpărat recent de la Rusia – provocând criticile Statelor Unite și aliaților din NATO – sistemul defensiv antirachetă de fabricație rusească S-400, iar ministerul turc al apărarii a spus că astăzi a început a doua etapă a livrării acestui sistem.

XS
SM
MD
LG