Linkuri accesibilitate

De pe 9 septembrie, premierul britanic Boris Johnson poate suspenda lucrările Parlamentului, cu puțin timp înainte de Brexit


Premierul britanic Boris Johnson

Regina Elisabeta a II-a a acceptat astăzi data propusă de premierul Boris Johnson pentru discursul său anual, la 14 octombrie, ceea ce va suspenda de facto lucrările Parlamentului vreme de o lună. Guvernul are acum aprobarea de a suspenda Parlamentul nu mai devreme de 9 septembrie și nu mai târziu de 12 septembrie. Deputații revin din vacanta pe 3 septembrie ceea ce înseamnă că vor avea foarte puțin timp pentru a dezbate un eventual nou aranjament care să reglementeze ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (puțin probabil) sau să blocheze un Brexit fără acord pe 31 octombrie. Cererea înaintată de Johnson este constituțională, chiar dacă vine într-un moment încărcat politic, iar Regina nu a avut nici un motiv să o respingă.

Este o tradiție ca lucrările Parlamentului să fie suspendate înainte de Discursul Reginei, dar în situtația actuală, cu posibilitatea unui Brexit, cu sau fără acord (cum a promis premierul Boris Johnson), cererea este interpretată drept o încercare de a bloca Parlamentul unde 160 de membri au semnat deja un agajament să oprească o ieșire din UE a Marii Britanii, fără un acord.

Discursul Reginei marchează deschiderea sesiunii Parlamentare, iar prin acest discurs, guvernul își prezintă agenda.

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a reacționat imediat, calificând inițiativa premierului drept un „scandal constituțional”. „Este absolut evident că obiectivul suspendării este acum de a împiedica Parlamentul să dezbată Brexitul şi să-şi îndeplinească datoria de a defini o traiectorie pentru ţară'', a spus Bercow.

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a afirmat că intenţia premierului Boris Johnson este „o ameninţare pentru democraţia” britanică.

XS
SM
MD
LG