Linkuri accesibilitate

Sondaj: 54% din locuitorii regiunilor din Donbas controlate de separatiştii ruşi se consideră parte a Ucrainei


La punctul de control de la linia de demarcație între teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși și regiunea Donețk a Ucrainei
La punctul de control de la linia de demarcație între teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși și regiunea Donețk a Ucrainei

Majoritatea locuitorilor din regiunile Donețk și Luhansk, inclusiv în teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși, își văd viitorul în Ucraina, apară rezultatele unui sondaj de opinie, realizat la comanda Centrului de cercetări internaționale și est-europene de la Berlin - ZOiS.

Cercetarea a fost realizată în lunile februarie și martie 2019, pe un eşantion a câte 1200 de respondenți de fiecare parte a liniei de demarcație – persoanele din teritoriile controlate de separatiști au fost chestionate la telefon.

54% din participanții la sondaj în teritoriile controlate de separatişti consideră că acestea trebuie să fie parte a Ucrainei. 31% au optat pentru un statut de autonomie în cadrul Ucrainei al celor două republici autoproclamate, iar 23,5% au spus că acestea trebuie reintegrare în regiunile Donețk și Luhansk ale Ucrainei, din care au făcut parte înaintea conflictului, fără nici un fel de autonomie.

Astfel, potrivit studiului ZOiS, numărul celor care optau pentru autonomie s-a redus semnificativ în ultimii patru ani, de la ultima cercetare.

Totuși, deși mult mai mic, a crescut și numărul celor care pledează pentru alipirea teritoriilor secesioniste la Rusia – de la 11,4% în anul 2016, la 16,3% în 2019.

Un statut de autonomie în cadrul Rusiei și-ar dori 27% din respondenți, un număr și el în scădere semnificativă (față de 33% în 2016).

În studiul realizat la comanda centrului de la Berlin se mai arată că numărul celor care se consideră cetăţeni ai Ucrainei în teritoriile controlate de separatişti s-a redus de aproape două ori și constituie numai 26%.

În 2019, președintele rus Vladimir Putin a simplificat procedura obținerii cetățeniei ruse pentru locuitorii regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk. Războiul din estul Ucrainei continuă de aproape cinci ani și a făcut peste 10 mii de victime, majoritatea civili.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG