Linkuri accesibilitate

Informații contradictorii privind schimbul de deținuți între Ucraina și Rusia


Regizorul Oleh Sențov, după ce a fost reținut, Moscova, decembrie 2014
Regizorul Oleh Sențov, după ce a fost reținut, Moscova, decembrie 2014

Ucraina a negat că schimbul de prizonieri cu Rusia, care ar urma să includă mai mulți marinari ucraineni și pe regizorul Oleh Sențov, ar fi avut deja loc. Precizarea a fost făcută de un purtător de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, într-o postare pe Facebook. Este o reacție la declarația făcută anterior serviciului ucrainean al Europei Libere de un membru al familiei unui marinar, care vineri dimineată, 30 august, susținea că toți cei 24 de marinari ucraineni ar fi fost eliberați. Este vorba despre marinarii arestați de autoritățile ruse, după sechestrarea a trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, în 2018.

Procurorul general al Ucrainei anunțase, de asemenea, citând un membru al Parlamentului, că are loc un schimb de prizonieri cu Rusia.

Până acum nu există nici o informație despre cetățenii ruși care ar urma să fie eliberați.

Regizorul Oleh Sențov a fost întemnițat sub acuzații de terorism și condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a criticat în public anexarea Crimeii sale natale de către Rusia în 2014. Joi, pe 29 august, s-a relatat că Sențov a fost adus la Moscova, din închisoarea din nordul îndepărtat al Rusiei, unde își ispășea condamnarea. Cu două zile în urmă un tribunal ucrainean a ordonat eliberarea temporară a ziaristului rus Kiril Vîșinski, șeful biroului din Kiev al agenției ruse RIA Novosti, acuzat că ar fi colaborat la propaganda Kremlinului împotriva Ucrainei. În acest context, presa a speculat în ultimele zile că Ucraina și Rusia pregătesc un schimb de deținuți, care ar urma să-i includă pe Sențov și Vîșinski.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG