Linkuri accesibilitate

Londra: Boris Johnson pierde din nou în fața Parlamentului, care respinge organizarea de alegeri anticipate


Premierul britanic Boris Johnson miercuri dimineață, în drum spre Parlament, Londra, 4 septembrie 2019

Premierul conservator britanic Boris Johnson a suferit a treia înfrângere serioasă în Parlament, în două zile succesive: marți a pierdut controlul asupra agendei dezbaterii pe tema Brexit, miercuri seară, Camera Comunelor a blocat eventuala ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord, un așa-zis Brexit dur. Iar miercuri noapte a respins și inițiativa premierului de a se organiza alegeri generale anticipate pe 15 octombrie.

Proiectul de lege care blochează un Brexit „dur” a fost adoptat miercuri cu o majoritate de 28 de voturi și trece joi în dezbaterea Camerei Lorzilor. Dacă este aprobat, îl obligă pe premierul Boris Johnson să ceară prelungirea termenului pentru Brexit până pe 31 ianuarie 2020, dacă până atunci nu va fi fost aprobat un acord amendat cu Uniunea Europeană privind ieșirea Marii Britanii din UE sau totuși, alternativ, un Brexit fără acord. Proiectul ar putea deveni lege pînă la sfărșitul săptămânii, lege care ar fi putut fi abrogată de Johnson, dacă ar fi câștigat algerile anticipate. Este motivul pentru care partidul laburist de opoziție a respins ideea aegerilor anticipate în octombrie, vrând să se asigure mai întâi că data Brexit-ului este amânată. Laburiștii s-au abținut și propunerea premierului nu a avut sprijinul necesa de două-treimi.

Alegeri anticipate sunt însă necesare în viitorul apropiat , pentru că marți, guvernul conservator a pierdut și majoritatea parlamentară de un vot, prin trecerea unui deputat conservator la opoziția liberal-democrată.

Premierul Boris Johnson a declarat de la bun început că nu va depăși data de 31 octombrie, indiferent dacă este sau nu un acord negociat cu UE.

XS
SM
MD
LG