Linkuri accesibilitate

Moscova respinde acuzațiile în cazul americanului Paul Whelan, arestat anul trecut în Rusia sub bănuială de spionaj


Paul Whelan
Paul Whelan

Ministerul rus de externe a respins acuzațiile ce i se aduc de către ambasada americană de la Moscova și din partea lui Elisabeth Whelan, sora cetățeanului american Paul Whelan, arestat în luna decembrie anul trecut în Rusia sub acuzația de spionaj. Elisabeth Whelan consideră că reținerea fratelui său este „ilegală și o violare a drepturilor fundamentale ale unui cetățean american”. Ambasada americană la Moscova a adăugat acestui mesaj că este de acord și că Paul Whelan ar trebui să meargă acasă.

În replică, ministerul rus de externe scrie pe pagina sa de Twitter că acuzațiile ce au fost aduse Rusiei sunt „nedrepte” și că „dezinformează”. Declarația vine după ce mai mulți congresmani americani au introdus o rezoluție în care cer Moscovei să aducă dovezi în sprijinul acuzațiilor ce i se aduc cetățeanului american sau să îl elibereze.

Whelan a fost arestat pe 22 decembrie anul trecut sub acuzația că ar fi primit informații clasificate de la agent. Luna trecută, un tribunal rusesc i-a extins arestul până pe 29 octombrie. Paul Whelan, care a fost pușcaș american, neagă acuzațiile și susține că se afla la Moscova pentru nunta unui prieten și consideră că întregul său caz este motivat politic.

XS
SM
MD
LG