Linkuri accesibilitate

Organizație pentru drepturile omului: Învățământul în limba ucraineană practic nu mai există în estul țării, controlat de separatiști


Școală părăsită în Donbas
Școală părăsită în Donbas

Organizația de la Harkiv pentru Apărarea Drepturilor Omului susține că învățământul în limba ucraineană practic nu mai există în zonele din estul Ucrainei controlate de separatiștii susținuți de Rusia. Dovezile pentru această afirmație sunt cuprinse într-un raport realizat de Dmitro Durnev, un jurnalist din Donbas. Potrivit organizeției din Harkiv, acest lucru ar dovedi existența „unui program clar de rusificare”, un fenomen asemănător cu cel care se petrece în peninsula Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014. În anumite părți din Donbas, scrie raportul, copiii învață doar o oră pe săptămână limba ucraineană, față de 6 ore de rusă, iar invățământul se dsfășoară în limba rusă.

Autoritățile susținute de Kremlin din regiune au spus că modificarea curriculei a fost făcută în baza solicitărilor locale. Potrivit jurnalistului Durnev, profesorii care se opun acestei modificari a programei de învățământ pot fi foarte simplu arestați și închiși sub acuzația că ar „colabora cu Serviciul Ucrainean de Securitate”. Raportul mai scrie că peste 20 la sută din conținutul programelor de știri din regiunile Lukhansk și Donețk, controlate de separatiștii pro-ruși sunt „dezinformare în legătură cu ce se întâmplă în Ucraina”, citând un raport al Institutului local pentru Informația de Masă, publicat în luna mai. Mai mult, site-uri ucrainene de internet sunt blocate în cele două regiuni, ca și în Crimeea, și niciun canal de televiziune ucrainean nu poate fi recepționat .

În concluzie, raportul organizației de la Harkiv susține că populația din Donbas obține informații numai din surse rusești, care portretizează Ucraina drept un stat agresor, iar elevii de școală învață despre o așa-zisă istorie contrafăcută despre regiunile nerecunoscute.

XS
SM
MD
LG