Linkuri accesibilitate

Președintele Statelor Unite a cerut Trezoreriei să „mărească în mod substanțial sancțiunile împotriva regimului de la Teheran”


O navă a pazei de coastă a Emiratelor Arabe trece pe lângă un petrolier. Fujairah, 13 mai 2019

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat pe rețeaua Twitter că a cerut Trezoreriei americane să „mărească în mod substanțial sancțiunile împotriva regimului de la Teheran”.

Washingtonul a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele atacurilor care au avut ca țintă instalațiile petroliere saudite, iar Riadul a anunțat că în atacul revendicat de militanții huthi din Yemen au fost folosite „armamente iraniene”.

Iranul neagă implicarea în atac și potrivit ministrului iranian al apărării, atacul ar fi făcut parte din ceea ce el a numit „conflictul între două țări – Yemen și Arabia Saudită”. Președintele Iranului, Hassan Rohani, la rândul său, a spus astăzi că militanții huthi au țintit instalațiile petroliere saudite, ca pe un „avertisment” dat Riadului de a nu se mai implica în conflictele din Yemen. În opinia liderului de la Teheran, saudiții ar trebui „să învețe lecția și să ia în considerare ce s-ar putea întâmplă dacă ar fi un război în regiune”.

Ministerul saudit al Apărării a anunțat în cursul unei conferințe de presă că „atacurile asupra facilităților petroliere saudite nu ar fi pornit din Yemen și a prezentat ceea ce Riadul consideră a fi dovezile că „armamente Iraniene au fost implicate în atac”.

Secretarul de stat Mike Pompeo urmează să se întâlnească astăzi cu prințul Muhamad bin Salman, pentru a „coordona eforturile de a contracara agresiunea iraniana în regiune”.

Pe fundalul acestor tensiuni crescânde, agenția oficială iraniana IRNA a anunțat că președintele Rohani s-ar putea să nu participe la Adunarea Generală a ONU de la New York, dacă Statele Unite nu îi va acorda viza de intrare în orele următoare.

XS
SM
MD
LG