Linkuri accesibilitate

Israel: partidele arabe îl sprijină pe Benny Gantz, contracandidatul premierului Netanyahu


Premierul Benjamin Netanyahu, președintele israelian Reuven Rivlin și Benny Gantz, forstul șef al Statului Major israelian.
Premierul Benjamin Netanyahu, președintele israelian Reuven Rivlin și Benny Gantz, forstul șef al Statului Major israelian.

Alianța partidelor arabe din Israel a anunțat duminică că-l sprijină pe Benny Gantz, liderul partidului Albastru-Alb, pentru funcția de premier, o recomandare pe care i-a transmis-o duminică președintelui Reuven Rivlin. Acesta a început de duminică o serie de consultări politice pentru a decide pe cine să însărcineze cu formarea viitorului guvern, în tentativa de a evita noi alegeri, a treia oară într-un an. Rivlin vrea un guvern de coaliție națională între principalele două partide, Albastru-Alb și Likud, condus de premierul Benjamin Netanyahu. Cum nu este obligat să asculte de recomandările partidelor parlamentare, el l-ar putea însărcina în continuare pe premierul în funcție Benjamin Netanyahu cu formarea viitorului guvern.

Recomandarea partidelor arabe este inedită, tradițional partidele arabe nu susțin nici un candidat și nici nu participă la formarea guvernului. „Vrem să punem capăt erei Benjamin Netanyahu și, prin urmare, îl vom recomanda pe Benny Gantz pentru formarea viitorului Guvern”, a declarat liderul alianței partidelor arabe. În acest moment, Benny Gantz are un avantaj în fața lui Netanyahu, potrivit ultimelor rezultate, coaliția Albastru-Alb, condusă de Gantz, a obținut 33 de mandate din cele 120 din Parlament, în timp ce Likud, partidul premierului în exercițiu, Netanyahu, a obținut 31.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG