Linkuri accesibilitate

Cele trei bănci devalizate au acordat credite de 25,5 miliarde de lei, în 2014, după ce guvernul oferise garanții pentru BNM


Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au acordat, în perioada 7-27 noiembrie 2014, credite de 25,5 miliarde de lei doar persoanelor juridice. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Alexandru Slusari, președintele comisiei parlamentare de ancheta privind frauda din sistemul bancar moldovenesc a spus că împrumuturile au fost oferite după ce Guvernul a acordat prima garanție de stat Băncii Naționale, în sumă de 9,5 miliarde de lei.

Potrivit lui Alexandru Slusari, cei care poarta răspunderea pentru această situație sunt Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu și Anatol Arapu. Slusari susține că toate tranzacțiile din acea perioadă au putut fi identificate ușor de către Banca Națională, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În opinia sa, persoanele responsabile trebuie trase la răspundere penală, deoarece au fost conștiente de ceea ce fac, având cunoștințe economice și financiare solide.

XS
SM
MD
LG