Linkuri accesibilitate

UE reacționează cu reținere la propunerea de compromis a premierului britanic privind Brexitul


Premierul Boris Johnson venind la congresul anual al conservatorilor, Machester, 1 octombrie 2019

Uniunea Europeană a salutat, cu reținere, propunerile făcute miercuri de premierul britanic Boris Johnson cu privire la Brexit, avertizând că soluțiile de compromis mai cer multă muncă pentru a deveni realitate, spre deosebire de premierul Boris Johnson, care crede că s-ar putea negocia un acord amendat în câteva zile.

Soluția de compromis înaintată acum de Johnson pentru frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi R. Irlanda, este ca Irlanda de Nord să rămână în piața comună cu toate bunurile, dar nu în uniunea vamală, ceea ce va presupune crearea unor puncte vamale, chiar dacă nu pe graniță.

Johnson crede că propunerile sale pot elimina așa-numita „plasă de securitate” (backstop), care se regăsește în acordul original, având menirea de a asigura, temporar, că între Irlanda de Nord și Irlanda nu reapare o graniță care să pericliteze acordul de pace din anii ’90.

La congresul anual al partidului conservator, premierul Boris Johnson a reafirmat că va scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie fără un acord, dacă propunerea sa de compromis este respinsă, fie la Bruxelles sau în Parlamentul de la Londra. Șeful opoziției laburiste Jeremy Corbyn a respins deja soluția lui Johnson drept „mai proastă decât planul lui Theresa May”, care a fost oricum respins de trei ori de Parlament.

XS
SM
MD
LG