Linkuri accesibilitate

Mii de persoane protestează la Kiev împotriva planului de a organiza alegeri locale în estul Ucrainei


Protest la Kiev, 6 octombrie 2019

Mii de persoane protestează la Kiev împotriva deciziei președintelui Volodimir Zelenski de a susține așa-numita „formulă Steinmeier” pentru rezolvarea crizei din estul Ucrainei, care implică organizarea de alegeri locale în regiunile separatiste. Manifestanții denunță acest plan drept „o capitulare” în fața Rusiei.

La Harkov, oraș din estul Ucrainei controlat însă de forțele guvernamentale, circa 300 de persoane s-au adunat în fața sediului administrației locale pentru a protesta împotriva acestui plan. Participă organizații civice, activiști și reprezentanții unor partide. Manifestanții cer în primul rând convocarea Consiliului Regional din Harkov pentru adoptarea unei plângeri oficiale împotriva intenției de a acordat regiunii Donbas un statut special de autonomie și a planului de a retrage trupele ucrainene de pe liniile de front stabilite în acest moment – ambele puncte centrale ale așa-numitei „formule Steinmeier”, sprijinită acum de președintele Zelenski.

Acesta a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie și cu promisiunea de a pune capăt luptelor din est, care durează din 2014 și au făcut până acum peste 13 mii de morți.

XS
SM
MD
LG