Linkuri accesibilitate

Turcia este gata pentru a lansa incursiunea militară în nord-estul Siriei


Luptători kurzi din Siria protestează în jurul unui vehicul blindat american.

Ministerul turc al apărării a anunțat că a terminat toate pregătirile pentru o posibilă incursiune în nord-estul Siriei. Anunțul vine la scurt timp după ce administrația Trump a declarat că nu se opune planurilor Ankarei de a crea o zonă de securitate în nord-estul Siriei, unde, cu timpul, ar urma să fie relocați două milioane de refugiați sirieni, aflați acum în Turcia.

Circa 50 de militari din trupele speciale americane, care se aflau în zona respectivă, au fost evacuați între timp, a anunțat un înalt demnitar american, sub acoperirea anonimatului. „Nu este vorba despre o retragere din Siria", le-a declarat el jurnaliştilor, adăugând că reamplasarea a 50 până la 100 de membri ai forțelor speciale nu reprezintă în niciun caz „o undă verde" pentru o ofensivă militară turcă contra forţelor kurde din nord-estul Siriei.

Același mesaj a fost dat pe Twitter și de președintele american Donald Trump, după ce decizia sa de a permite incursiunea Turcă și a retrage trupele americane din zona vizată a fost criticată atât de democrați cât și de importanți republicani din propriul partid. Trump a ameninţat că „va distruge şi elimina total economia Turciei” dacă Ankara va face ceea ce el ar consideră că „depăşeşte limitele” în Siria, după ce anterior spusese că nu va opri o incursiune turcă în nord-estul Siriei.

XS
SM
MD
LG