Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și UE din nou în pragul unui acord privind Brexit-ul


Preierul britanic Boris Johnson l

Oficiali britanici și ai Uniunii Europene se apropie de finalizarea unui nou acord de Brexit la Bruxelles, dar premierul britanic Boris Johnson are în fața sarcina dificilă de a convinge parlamentul de la Londra să-l aprobe. „Elementele de temelie ale acordului sunt gata și teoretic putem accepta o înțelegere” la summit-ul de joi al liderilor europeni, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk. Dar a adăugat că au apărut „unele îndoieli” din partea britanicilor, într-o aluzie la nevoia ca Johnson să obțină sprijinul politicienilor de acasă, care cred că ar ceda prea mult.

Președintele francez Emmanuel Macron, care s-a întâlnit cu cancelara germană Angela Merkel miercuri la Toulouse, le-a spus jurnaliștilor că acordul este în curs de finalizare și și-a exprimat speranța că va fi aprobat de liderii europeni la summit-ul de joi. Merkel a spus că, în urma celor auzite de la negocieri în ultimele zile, are un pic mai multă încredere în faptul că o înțelegere este posibilă.

Dacă se ajunge la un acord iar liderii europeni îl aprobă joi, Camera Comunelor de la Londra ar urma să-l supună votului sâmbătă, așa încât Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană cu un acord, până pe 31 octombrie. Parlamentul de la Londra a respins în trecut, de trei ori, un acord similar negociat de predecesoarea lui Johnson, fosta prim ministră britanică Theresa May.

XS
SM
MD
LG