Linkuri accesibilitate

Jean-Claude Juncker despre blocarea începerii negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord: „Este o greşeală istorică gravă”


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Summitul UE s-a încheiat la Bruxelles fără ca Macedonia de Nord și Albania să fie invitate să înceapă negocierile de aderare, deși majoritatea țărilor membre sunt de acord că cele două state dar mai ales Macedonia de Nord, și-au îndeplinit obligațiile asumate.

Se relatează că trei țări s-au opus deschiderii negocierilor, Franța, Olanda și Danemarca dar Parisul a avut rolul central.
„Este o greşeală istorică gravă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la conferinţa de presă care a urmat summitului. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus şi el că decizia reprezintă „o greşeală", întrucât "o majoritate zdrobitoare a statelor membre susţine deschiderea acestor negocieri". Ambii, la fel ca Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene și Johannes Hahn, comisarul pentru vecinătate pledaseră, înainte de summitul UE, pentru deschiderea acestor negocieri de aderare, argumentând că Macedonia de Nord și Albania au îndeplini toate condițiile puse de Bruxelles. Mai mult au avertizat că amânarea acestei decizii va submina credibilitatea UE ca partener fiabil, mai ales printre țările care aspiră la aderarea, cu sunt și cele din Parteneriatul Estic.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a apărat vineri decizia de a se opune începerii negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, argumentând că nu este momentul potrivit pentru ca blocul comunitar să accepte noi membri. „Nu suntem la ritmul potrivit", a spus el, afirmând că de exemplu Uniunea Europeană ar avea nevoie de 20 de ani pentru a răspunde crizei financiare din 2008 creând un nou sistem bancar robust.

XS
SM
MD
LG