Linkuri accesibilitate

Rasism în stadioane: antrenorul echipei bulgare de fotbal demisionează după scandalul provocat de suporteri la meciul cu Anglia


Suporterii naționalei bulgare, la meciul de calificare cu Anfglia, Sofia, 14 octombrie 2019
Suporterii naționalei bulgare, la meciul de calificare cu Anfglia, Sofia, 14 octombrie 2019

Antrenorul echipei naționale a Bulgariei a demisionat, în urma scandalului declanșat de sloganele rasiste și comportamentul abuziv al suporterilor echipei, în cursul meciului de fotbal de la Sofia, cu Anglia, din cadrul calificărilor pentru Campionatul European. Meciul a fost câștigat de Anglia cu 6-0 iar antrenorul selecționatei bulgare, Krasimis Balakov este citat de Federația națională de fotbal cu declarația că „este nemulțumit de luni de zile de performanța jucătorilor săi” și că „niciodată nu a mai fost antrenor într-o asemenea atmosferă”.

Scandalul a provocat și demisia președintelui Federației Bulgare de Fotbal, împreună cu întreaga conducere.

După meciul cu Anglia, autoritățile bulgare au identificat 16 suspecți, unii au fost deja reținuți.

Un tânăr de 18 ani a fost pus sub acuzare pentru „acte grave de huliganism” iar alți patru suporteri au primit amenzi și interdicția de a mai intra pe stadion timp de doi ani.

În timpul meciului, suporterii i-au fluierat pe jucătorii englezi de culoare, au făcut sunete imitând maimuțele și salutul nazist. În tribune au fost afișată și o pancartă pe care scria „Nici un respect” – replică la campania UEFA împotriva rasismului , care se desfășoară sub lozinca „Respect”.

Imediat după meci, antrenorul bulgar declarase că nu a sesizat nici manifestare rasistă dar mai târziu, a cerut scuze echipei engleze.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG