Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo îndeamnă Turcia și milițiile kurde să pună capăt conflictului din nordul Siriei


Secretarul de stat american Mike Pompeo și-a exprimat speranța că Turcia şi milițiile kurde din nordul Siriei „îşi vor lua în serios angajamentele” pentru a pune capăt conflictului din acea zonă. Pompeo a făcut această declaraţie la încheierea întrevederii avute vineri, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Acordul de încetare temporară a ofensivei turce în nord-estul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde, a fost anunțat joi, la Ankara, unde vicepreședintele american Mike Pence și secretarul de stat Pompeo s-au întâlnit cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Şeful diplomaţiei americane a amintit că forţele kurde, pe care Ankara le consideră teroriste, dispun încă de „96 de ore”, adică 4 zile, până marţi seara, pentru a se retrage din zonele de frontieră din nord-estul Siriei.

La expirarea acestui termen, dacă se va constata că forţele kurde nu s-au retras, ofensiva declanşată de Turcia pe 9 octombrie ar putea fi reluată, aşa cum a avertizat în cursul zile de vineri şeful statului turc. Acordul încheiat joi prevede, de asemenea, crearea unei „zone de securitate” de 32 km în interiorul teritoriului sirian.

XS
SM
MD
LG