Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională: sintagma „cu urmări grave” din Codul Penal este considerată neconstituțională


Investigația RISE despre legăturile dintre „spălătoria rusească” și R.Moldova

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe prevederi din Codul Penal, inclusiv cele care includ sintagma „urmări grave” și care agravează pedepsele pentru judecătorii care pronunță decizii contrare legii (soldate cu „urmări grave”) sau pentru funcționarii care săvârșesc abuz de serviciu (soldat cu „urmări grave”), relatează bizlaw.md.

Este vizat și art. 307, care se referă la „pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii”. Împotriva acestui articol, fuseseră depuse circa 11 sesizări de către avocații judecătorilor implicați în unul dosarul „Laundromat”. Articolul declarat acum neconstituțional, prevedea pentru aceștia pedepse cu închisoare de la 3 la 7 ani și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Avocații care au ridicat sesizările, au invocat neclaritatea și imprevizibilitatea sintagmei ”urmări grave”.

Până la pronunțarea Hotărârii Curții, dosarele magistraților au fost suspendate.

Motivarea și Hotărârea Curții Constituținale vor fi publicate pe pagina instituției iar decizia se consideră în vigoare din 17 octombrie. CC a cerut totodată Parlamentului să amendeze legile articolele respective.

XS
SM
MD
LG