Linkuri accesibilitate

Macedonia de Nord: premierul propune alegeri anticipate după refuzul UE de a începe negocieri de aderare cu țara sa


Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, Skopje, 19 octombrie 2019.

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a propus sâmbătă organizarea de alegeri anticipate, în urma refuzului Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare cu țara sa și cu Albania. Deschiderea negocierilor de aderare era una dintre priorităţile mandatului său și motivul principal pentru care, anul trecut, fosta republică iugoslavă a cedat insistențelor Greciei de a-și schimba numele în Macedonia de Nord, pentru a elimina orice aluzie la o posibilă pretenție teritorială asupra regiunii omonime din Grecia. Premierul Zoran Zaev a calificat eşecul liderilor UE de a aproba deschiderea negocierilor de aderare „o mare nedreptate” şi „o mare greşeală istorică”.

Critici au fost exprimate vineri, după summit-ul UE, și de mulți lideri europeni, între care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a vorbit despre „greşeală istorică”.

Decizia de a începe negocieri de aderare cu Macedonia de Nord și Albania s-a lovit, la summit-ul UE, de opoziția Franței, susținută de Danemarca și Olanda. Deși liderii europeni au recunoscut că cele două țări candidate îndepliniseră toate criteriile.

XS
SM
MD
LG