Linkuri accesibilitate

Alegeri locale 2019. Ion Ceban (PSRM) şi Andrei Năstase (ACUM) se vor confrunta în turul doi la Chişinău

În Republica Moldova au avut loc, pe 20 octombrie, alegeri locale, considerate a fi primul test electoral după venirea la guvernare a coaliţiei dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), cu intenția declarată de a „dezoligarhiza” țara.

Peste un milion de alegători - 38% - au votat până la ora 18.30

Cu mai puţin de trei ore înainte de închiderea secţiilor de votare, prezenţa la urne este de peste 38% la nivelul Republicii Moldova şi de puţin peste 31% în municipiul Chişinău. Pragul minim de 25% necesar ca un scrutin local să fie declarat valabil a fost depăşit, la nivelul ţării, după ora 14.00, iar în capitală - aproape două ore mai târziu. Prezenţa e mai scăzută în comparație cu scrutinul local din anul 2015, când deja la ora 18.00 la urnele de vot se prezentaseră circa 40% din alegători.

Urmăriţi prezenţa la vot, în timp real, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale sau direct în transmisiunea pe Facebook realizată de Privesc.eu:

Pentru ce au votat candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului

Ca de obicei, atenţia se concentrează pe alegerile pentru primarul general al Chișinăului, care se văd ca o repetare a confruntării din 2018. Potrivit sondajelor, principalii favoriţi dintre cei 18 concurenţi sunt candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase (liderul PPDA), şi candidatul socialiştilor, Ion Ceban. Ei au cele mai mari șanse de a intra în turul doi al alegerilor, pe 3 noiembrie.

La ieşirea de la urnele de vot, candidaţii au declarat că au votat pentru un Chişinău în care să se trăiască mai bine.

Ion Ceban (Partidul Socialiştilor): Am votat pentru un oraș amenajat, frumos, curat și modern. Am votat ca cu acest oraș să se mândrească de la cei mici la cei mari, știu că este posibil acest lucru. Am votat pentru ca să vină această schimbare pe care o așteptăm cu toții”. Potrivit lui Ceban, este vorba despre o schimbare spre bine, iar ca urmare orașul Chișinău să devină „o carte de vizită a țării”.

Ion Ceban, la secția de votare
Ion Ceban, la secția de votare

Andrei Năstase (Blocul ACUM): „Am votat pentru oameni, pentru viitor, pentru că am certitudinea că în această zi cu toții vom învinge trecutul intoxicat de alții cu minciuni”. Candidatul blocului ACUM a precizat că a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că nimeni nu va mai îndrăzni să anuleze votul oamenilor. „Cea mai aspră sancțiune pe care le-o putem da celor care au invalidat anul trecut niște alegeri este ieșirea noastră masivă, determinată, la vot”, a menționat Andrei Năstase.

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal): „Am votat continuarea proiectelor europene și pentru ca municipiul Chișinău să iasă din ceața în care se află”. Dorin Chirtoacă a îndemânat toți locuitorii municipiului Chișinău să iasă la vot, iar astfel să spună pe ce drum trebuie să meargă mai departe capitala, cu ce om în fruntea Primărie și cu ce echipă în Consiliul municipal.

Vladimir Cebotari (Partidul Democrat): „Ordine, curățenie, transport public mai bun, drumuri reparate, grijă de oameni, locuri în grădinițe pentru copii, un miros mai frumos și, în primul rând, pentru o nouă față în Primărie. Am votat pentru ceea ce așteaptă Chișinăul și chișinăuienii”. Cebotari așteaptă ca oamenii să facă o alegere rațională: „Rațional înseamnă să faci o evaluare fără emoții și să fie aleși candidații care cu adevărat pot să rezolve problemele orașului”.

Victor Chironda (Mişcarea „Forţa Nouă”) a votat „pentru un oraș cu oportunități, confort și siguranță și care să ofere oamenilor lucruri simple de care au nevoie în fiecare zi: drumuri și trotuare bune, transport public de calitate, spații amenajate, zone verzi etc. „Să avem un Consiliu municipal care nu face politică și show-uri, ci lucrează pentru cetățeni și eu cred că astăzi este primul pas să construim o administrație publică eficientă”, a spus Chironda.

Valeriu Munteanu (Uniunea Salvaţi Basarabia): „Am votat pentru un Chișinău românesc și european. Am votat pentru un Chișinău fără influență rusească și fără corupție. Am votat pentru unirea Basarabiei cu România”.

Octavian Țîcu (Partidul Unităţii Naţionale): Pentru prima dată votez în Chișinău fără mustrări de conștiință, pentru că nu votez răul cel mai mic, dar pentru cineva care va răspunde în fața sa despre toate lucrurile care le-a promis și nu le-a făcut”.

Maia Sandu și Igor Dodon au îndeamnat cetăţenii să nu ignore scrutinul

Votând astăzi dimineaţă, atât prim-ministra Maia Sandu, cât şi preşedintele Igor Dodon, au făcut îndemnuri către cetăţeni să nu ignore scrutinul. În timp ce Maia Sandu i-a chemat totodată să voteze pentru oameni oneşti, că doar aşa „pot fi lichidate schemele de corupţie la nivel central şi local”, Igor Dodon a avut un mesaj către candidaţii partidelor parlamentare, socialistul Ion Ceban şi candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, cerându-le să nu se supere, în caz de pierdere, unul pe celălalt.

Igor Dodon: „Am votat pentru un primar care știe ce trebuie să facă pentru Chișinău. Este suficient cât a stat demagogia la nivelul conducerii acestui municipiu, lucrurile trebuie să revină la normalitate. Cred și am siguranța că, poate chiar începând cu ziua de astăzi, în Chișinău lucrurile se vor schimba spre bine”.

Maia Sandu:În capitală avem o sumedenie de probleme, care s-au acumulat pentru că au fost personaje iresponsabile. Îmi doresc să văd un primar responsabil, curajos, un luptător, pentru că în Chișinău primul lucru care trebuie să se facă este să se declare război total corupției. Și doi, îmi doresc ca acest primar să fie susținut de un consiliu responsabil, nu unul care să boicoteze”.

321 de incidente înregistrate de PROMO-Lex

Observatorii au constatat cazuri de intimidare a observatorilor şi presiuni psihologice, afişaj electoral în secţia de votare, agitaţie electorală, intimidarea alegătorilor, tentative de oferire a recompenselor materiale sau bănești alegătorilor pentru a le determina alegerea, transportare organizată a alegătorilor etc.

Scrutinul din 20 octombrie este monitorizat, potrivit Comisiei Electorale Centrale, de 1.600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii neguvernamentale și 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice, a 11 autorităţi electorale străine şi a 3 organizaţii neguvernamentale internaţionale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG