Linkuri accesibilitate

În nord-estul Siriei încep să patruleze echipe mixte turco-ruse


MIlții kurde si trupe rusești în nord-estul Siriei, la granița cu Turcia, 30 octombrie 2019
MIlții kurde si trupe rusești în nord-estul Siriei, la granița cu Turcia, 30 octombrie 2019

Începe activitatea patrulelor mixte turco-ruse în nordul Siriei, a anunțat miercuri președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan după ce Moscova a spus că luptătorii kurzi din Siria s-au retras în baza acordului dintre Ankara și Moscova.

Potrivit lui Erdogan, autoritățile ruse au informat Ankara că aproximativ 34 de mii de membri ai ceea ce Turcia numeste „grup terorist” au părăsit zona, împreună cu peste 3000 de piese de artilerie grea, retrăgîndu-se la 30 de km de zona de fronieră turco-siriană. Erdogan a spus că armata turcă va verifica pe teren situatia și că „va intreprinde propiile operațiuni ” dacă găsește în zona militii kurde sau dacă forțele turce sunt atacate.

Președitele american Donald Trump a anunțat luna trecută retragerea trupelor americane din zona de graniță dintre Siria si Turcia , permițând forțelor turcești să-i atace pe luptătorii kurzi. Decizia președintelui american a fost criticată de politicieni americani democrați și republicani, care au vorbit despre „o trădare” a aliaților Americii – luptatorii kurzi.

Rusia si Iranul au susținut activ regimul presedintelui Bashar al Assad, iar razboiul din Siria a facut peste 400 de mii de morți și milioane de refugiati. În Turcia se afla peste 3 milioane si jumătate, iar Ankara dorește să repatrieze in jur de 2 milioane in nord estul Siriei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG