Linkuri accesibilitate

Premierul ungar Orban pledează pentru o nouă apropiere între NATO și Rusia


Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Victor Orban, Budapesta, 30 octombrie 2019

Premierul Ungariei Viktor Orban a pledat miercuri la Budapesta, în faţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru o îmbunătăţire a relaţiilor între NATO şi Rusia, subliniind că pentru Ungaria apartenenţa la UE şi NATO nu exclude cooperarea cu Rusia pe anumite teme.
Orban a mai spus că a discutat cu Putin despre extinderea centralei nucleare de la Paks şi achiziţia de petrol şi gaze din Rusia.
La rândul său, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia consideră Ungaria un partener important pentru furnizarea gazelor ruseşti către Europa. Președintele Rusiei a spus că ar saluta aderarea Ungariei la proiectul energetic TurkStream , care va merge pe sub Marea Neagra, evitând Ucraina.
În ultimii nouă ani, Viktor Orban şi Vladimir Putin s-au întâlnit cel puţin o dată pe an, premierul ungar fiind liderul european care păstrează cele mai bune relaţii cu Moscova. În 2017, cei doi politicieni s-au întâlnit chiar de două ori. După tentativa de asasinare în Anglia a fostului agent dublu Serghei Skripal, pusă pe seama Rusiei, Ungaria a expulzat si ea un diplomat rus, așa cum au făcut majoritatea țărilor Uniunii Europene.

Miercuri, oficiali unguri au blocat o declarație comuna a Alianței Nord Atlantice despre Ucraina, pentru că, în opinia Budapestei, nu condamna și noua leege a educației din Ucraina, care limitează mult drepturile minorităților etice la învățământ în limba maternă.

XS
SM
MD
LG