Linkuri accesibilitate

În Iran au avut loc numeroase demonstrații anti-americane, la 40 de ani de la atacarea în 1979 a ambasadei Statelor Unite de la Teheran


Teheran, 4 noiembrie 2019
Teheran, 4 noiembrie 2019

În Iran au avut loc numeroase demonstrații antiamericane, pentru marcare a a 40 de ani de la atacul studențesc din 1979 asupra ambasadei Statelor Unite la Teheran și luarea de ostateci.

Mii de oameni cu efigii ale președintelui american Donald Trump demonstrat la sediul fostei ambasade americane din capitala iraniană, unde au scandat lozinci împotriva Statelor Unite și a Israelului. Demonstrațiile de anul acesta au loc pe fundalul noilor tensiuni dintre Statele Unite și Iran după decizia președintelui Trump de a denunța acordul nuclear cu Teheranul și a reintroduce sancțiunile economice americane.

Pe 4 noiembrie 1979, studenți revoluționari iranieni au pătruns în ambasada Statelor Unite, luând 52 de ostateci pentru 444 de zile, ca reacție la refuzul Washingtonului de a-l preda pe șahul Mohammad Reza Pahlavi răsturnat de la putere în urma Revoluției Islamice. Cele două țări nu și-au restabilit de atunci relațiile diplomatice.

XS
SM
MD
LG