Linkuri accesibilitate

Veneția a fost lovită vineri de un nou val de inundații excepțional de înalt


Un magazin din Piața Sfîntul Marcu, Veneția, 15 noiembrie 2018
Un magazin din Piața Sfîntul Marcu, Veneția, 15 noiembrie 2018

Veneția a fost lovită vineri de un nou val de inundații excepțional de înalt, la cîteva zile după ce suferise de pe urma celor mai grave inundații în ultimii 50 de ani.

Piața Sfântul Marcu a fost închisă pentru public, fiind cuprinsă de ape, în timp ce mai multe hoteluri și magazine au fost din nou inundate. Autoritățile locale spun că valul de vineri a măsurat 154 de centimetri, puțin sub estimări și semnificativ mai mic decît cel de marți, care a avut 187 de centimetri, al doilea cel mai înalt val înregistrat vreodată la Veneția.

Guvernul italian a declarat starea de urgență joi, când a alocat 20 de milioane de euro pentru repararea pagubelor. Primarul Veneției Luigi Brugnaro a estimat însă vineri că costurile vor fi mult mai mari: „Veneția a fost distrusă total deunăzi. Vorbim de pagube care ajung la un total de un miliard de euro”, a spus Brugnaro într-un video postat pe Twitter.

Sirenele au sunat dimineață la Veneția avertizînd cu privire la noul val, după care cripta din Bazilica Sfîntului Marcu s-a umplut cu apă.

Un dig menit să protejeze orașul de inundații nu va fi funcțional înainte de 2021, proiectul fiind încetinit de problemele care au ajuns să caracterizeze cele mai importante programe de infrastructură ale Italiei - corupție, costuri exacerbate și întîrzieri prelungite, notează agenția Reuters.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG